Evde Domates Nasıl Yetiştirilir

24.01.2021
651
Evde Domates Nasıl Yetiştirilir

Evde Domates Nasıl Yetiştirilir, Kendi sebzelerinizi evinizde yetiştirmek hem aile ekonomisine sağladığı katkı dolayısıyla hem de kendi ellerinizle hasat ettiğini sebzenin tadı bir başka olduğu için kesinlikle tercih edilebilecek bir yoldur. Eğer sizlerde kendi çapınızda sebze yetiştirmeye ilgili iseniz bugün sizlere domatesi nasıl evde yetiştirebilirsiniz onu anlatacağız. Vereceğimiz birkaç tüyo ile evde domates yetiştirmek sandığınızdan çok daha kolay olacak. Toprak seçimi, sulama aralığı, ekim aşaması gibi bilmeniz gereken tüm adımlar hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Yazımızı okumaya devam edin.

Evde Domates Nasıl Yetiştirilir

Domatesleri saksıda yetiştirmek hem ekonomik hem de pratik bir tercih bunun için birkaç malzemeyle ihtiyacınız olacak bu malzemeler:

  • Çimlenme tepsisi ya da plastik bardak
  • drenajlı derin saksı
  • bahçe toprağı
  • Gübre ve su

Domatesin klasik domates tohumu dışında, çeri domates, kiraz domates gibi çeşitlerinin takımlarını da tercih edebilirsiniz. Tohum seçerken dikkat etmeniz gereken hususlardan birkaçı, temin ettiğiniz tohumun organik temiz ve üretilebilen bir ırk olmasıdır. Tüm malzemeleri sağladıktan sonra takip etmeniz gereken aşamalar şu şekilde:

  1. İlk olarak bir çimlenme tepsisi edinmelisiniz, eğer çimlenme tepsiniz yok ise onun yerine plastik bardak kullanabilirsiniz.
  2. Bayraklarınızı bahçe toprağı ile doldurun, doldurmuş olduğunuz toprağın üst kısmını hafifçe açıp domates tohumlarını içine atın.
  3. Yaklaşık 1 santimetre kadar toprakla üzerlerini kapatın. Burada dikkat etmeniz gereken şey tohumların çok derinde ya da çok da yüzeyde olmamasıdır.
  4. Tohumlarımızı çimlenmeye bırakırken onları güneş görmeyen ve sıcak bir ortamda bekletmelisiniz.
  5. Aynı zamanda toprağının sürekli nemli olarak kalması gerekir.

Çimlendirme işlemi

Çimlendirme işlemini aydınlık bir ortamda da yapabilirsiniz. Ancak karanlık bir alanda kalması domates tohumlarının çimlenme sürecini daha da kısaltacaktır. Ekim işleminde geçmiş süreniz kısalır boşamada çimlenme tepsinin üzerine hava almasına engel olmayacak bir biçimde siyah renkli bir çöp torbası ile kapatabilirsiniz. Aradan geçen bir süre sonrasında tohumların çimlenip yüzeye çıktığını görürsünüz. Çimlenmeye başlayan domates tohumları sonrasında hemen saksıya alınmamalıdır. Bir süre daha köklenmesi için bekletilmelidir. Bu sayede fideleriniz çok daha sağlam ve sağlıklı olacaktır. Ancak tohumlar dinlenip, yüzeyde  kendini gösterdiğinde onları daha fazla karanlıkta tutmanızı tavsiye etmeyiz. Çimlenme işleme başladıktan sonra güneş alan bir alana taşımalısınız. Yaklaşık 1 ila 1 buçuk hafta kadar bu şekilde beklemeliler.

Sürecin ardından iyice çimlenen ve köklenen filizler saksıya aktarılmaya hazırdır. Öncelikle saksınızı hazırlamak için tabanında bulunan drenaj kısımlarına, suyun akışını engellemeyecek şekilde minik taşlar yerleştirin ardından üzerine bahçe toprağı ve gübrenizi ilave edin. Gübre ve toprağın güzelce birbirine karıştığından emin olmalısınız.

Domates fidelerini saksılara yerleştirdikten sonra toprak nemli kalmalıdır. Sulama işlemini sık tutmalısınız diğer birçok bitkiye benzer şekilde domates de aynı zamanlarda sulanmayı sever. Aynı domates içinde bir sulama rutini belirlemeniz çok iyi olacaktır. Domates bitkisi çiçekleninceye dek şiddetli güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Fakat gün içerisinde en az 8 saat kadar aydınlık ve güneş alan bir yerde mesela pencere kenarında beklemelidir.

Domateslere bu adımları tamamı ile uyduğunuz taktirde 3 ay içerisinde çiçek vermeye başlayacaktır. Hemen sonrasında da meyveler oluşmaya başlayacaktır. Meyve verme aşamasına geldiğinde domates bitkinizin bol güneş alan alanlara taşımanızı tavsiye ederiz. Bu sayede yeşil renkte olan domateslerin kırmızıya dönme süreci çok daha hızlanır.

YAZAR BİLGİSİ
Birbirinden farklı yemek tarifleri, tatlı tarifleri, binlerce doğal yemek tarifleri, salata tarifleri ve pratik yemek tariflerini sizlere sunmaktan mutluluk duyan bir kişi. Size Yemek Tarifleri
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.