Evde Lahmacun Tarifi

Evde Lahmacun Tarifi

 

Evde Lahmacun Tarifi, sofraların vazgeçilmezi, Türk Mutfağının en lezzetli tariflerinden biri. Özellikle restoranlarda oldukça rağbet gören lahmacun, incecik hamuru ile her bir lokmada insanı kendine hayran bırakıyor. Özellikle taş fırınlarda pişirilmiş olmasının verdiği lezzet nedeniyle dışarda daha bir güzel geliyor lahmacun. Günümüz şartları altında köylerde tandır aracılığıyla aynı lezzeti yakalayıp hazırlayabileceğinizi düşündüğünüz lahmacun, vereceğimiz evde lahmacun sayesinde evinizde de bir o kadar lezzetli oluyor. Üstelik pişirmek için ihtiyaç duyduğunuz şey bir fırından başkası değil. Evde kalmak durumunda olduğunuz şu günlerde bolca özlem duyduğunuz lahmacun lezzetini kendi ellerinizle hazırlayıp tatmak istemez misiniz ? Üstelik lahmacun, diyet listelerine dahil edilebilen yiyecekler arasında da yer alıyor.

5000 Yıllık Tarih:

Günümüzde hala sofralardaki yerini yitirmemiş lahmacunun tarihinin 500 yıllık köklü bir geçmişe dayandığını biliyor muydunuz ? Doğuya özgün bir yemek olarak bilinen lahmacunun ilk ortaya çıkışının babiller dönemine kadar dayandığı bilinmekte. Bazı kültürlerde adının Türk Pizzası olarak anıldığı dahi söylenir lahmacun için.1960’lı yıllarda ülkemize doğu yöresinden giriş yapan bu lezzet, kısa zamanda tüm Anadolu’ya hakim olmuş ve o günden bu yana sofralarda yerini almıştır. Gariptir ki Arapçada karşılığı “et ve yoğurulmuş hamur” anlamına gelir ve hamuru tamamen mayasız bir şekilde hazırlanır. Üzerinde baharatlarla zenginleştirilmiş kıymalı sosu ile pideyi andırıyor olsa da, maya kullanılmamasının sebebi hamurunun olabildiğinde ince olmasını sağlamak adınadır. Lahmacun için ortak görüş en parmak ısırtan halinin taş fırından çıkmış hali olduğunu söyler. Ancak buna karşın Kahramanmaraş yöresinde sac kullanılarak da pişirilmesi tercih edilebilmekte. Ancak bilinmesi gereken birtakım püf noktalar da mevcut elbette.

Lahmacunun İncelikleri:

  • Taş fırından çıkmış olan bir lahmacun iki gün boyunca yumuşaklığını koruyup kurumadan buzdolabında muhafaza edilebilir.
  • Lahmacun için bir sofraya oturduktan sonra, lahmacunu tüketmeden evvel midenizi yumuşatmak adına bir kase çorba ile başlangıç yapabilirsiniz.
  • Soğan tadının baskın olduğu lahmacun Şanlıurfa ,sarımsak tadının baskın olduğu lahmacun çeşidi Gaziantep yöresi ile anılır.
  • Lahmacunun tüketim şekli,  dürüme benzer bir şekilde sarılarak tüketilmesidir.
  • Lahmacunun istiflenmesi bir ters, bir düz olarak yapılmalıdır
  • Başta ayran olmak üzere şalgam suyuyla birlikte de tüketilir.

Diyetisyenlerin diyet listelerine dahil ettiği lahmacun, sağlık puanı ve kalori değerleri bakımından mutluluk verici özelliklere sahip. Öyle ki birçok diyetisyen bir takım kurallara dikkat edilerek hazırlanmış olan lahmacunun tüketimini tavsiye etmekte. Hamurunda kullanılan unun kaliteli bir kaynaktan elde edilmiş olması ve olabildiğince ince açılmış olması önemli. Aynı zamanda sebzeler bol tutulmalı. Bu şekilde hazırlanmış olan bir lahmacun sağlıklı yiyecekler kategorisinde yer almaya hak kazanıyor. Lahmacunun içerisindeki protein miktarı oldukça kaliteli. Hayvansal yağlar bakımından da zengin olsa da bu onu sağlıksız yapmıyor, çünkü bilindiği üzere kaliteli bir yağ kaynağı ile birlikte alan protein, vücut tarafından daha çok emiliyor. İçerisinde bulunan kırmızı et protein bakımından oldukça zengin bir hayvansal protein,B12 ve demir kaynağı. Harcında kullanılan zengin sebze içeriği sayesinde içerisindeki demir emilimi artıyor, etin besin değerleri daha da güçlenmiş oluyor. Öyle ki bir lahmacunun içerisinde neredeyse 10 gram kadar protein bulunuyor! Bu değerler oldukça tatmin edici.

Lahmacunun yüzyıllar öncesine dayanan geçmişine, saymakla bitmeyen faydalarına değindik. Onu afiyetle tüketirken damağınızı şenlendirmek adına birkaç püf noktasından bahsettik. Hatta sonrasında bu keyfi tekrar sürdürebilmeniz için bazı saklama önerilerini de yazımızda sizlerle paylaştık. Aşağıda ise kendi ellerinizle hazırlayıp afiyetle tüketeceğiniz bir lahmacun tarifi mevcut. Bu tarifi bir kere denedikten sonra bir daha bu lezzeti tadabilmek için uğradığınız tek yer mutfağınız olacak, hem paranız cebinizde kalacak hem de lahmacununuzu damak zevkiniz doğrultusunda lezzetlendirebileceksiniz. Pratikliğini keşfettikten sonra bu lezzeti sevdiklerinizle paylaşabilir, onlara sunumu ve tadıyla taş fırından çıkmış lahmacundan farksız bir ikram yapabilirsiniz. Yediden yetmişe herkesin severek tüketeceği evde lahmacun tarifimiz, tüm detaylarıyla aşağıda. Afiyet olsun!

Evde Lahmacun Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:

İç Harcını Hazırlamak İçin:

  • 2 tane Kırmızı Kapya Biberi
  • 3 tane Yeşil Biber
  • 2 tane Soğan(orta boy)
  • 1 bağ Maydanoz
  • 2 tane Domates
  • 1 kaşık salça
  • Yarım çay kaşığı Pul Biber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • yarım su bardağı Ayçiçek Yağı
  • yarım kilo Kıyma(dana, yağlı)

Hamurunu Hazırlamak İçin:

  • 5 su bardağı Buğday Unu

Evde Lahmacun Tarifi Yapılış Aşamaları

  1. İlk olarak lahmacunun iç harcını hazırlamak üzere mutfak robotunuzun haznesine sonradan eklemek üzere ayırdığınız salça, baharat karışımı ve dana kıyma hariç tüm malzemeleri ekleyin ve çektirin.
  2. Derin bir kaseye aktardığınız karışıma salça, baharat ve ay çiçek yağını ekleyip iyice karıştırın. En son dana kıymayı de ilave edin ve karıştırın. İç harcınızın hafif cıvık bir kıvamda olması gerekir. Eğer yoğun bir kıvamı varsa az miktarda su ekleyin.
  3. Dinlenmesi için kenara aldığınız harcınız dururken lahmacun hamurunuzun yapımına başlayın. Derin bir yoğurma kabına suyu alın. Üzerine tuzu ve şekeri ilave edip eriyene dek karıştırın. Kontrollü bir şekilde olmak üzere ununu ilave etmeye başlayın.
  4. Orta sertliğe sahip bir hamur elde ene kadar yoğurun. Silindir şekline yuvarladığınız hamuru eşit şekilde parçalara ayırın. Yaptığın bezelerin üzerini hafif nemlilikte bir örtü ile kaplayın ve bir saatliğine dinlenmesi için bekletin.
  5. Sürenin sonunda fırını önceden ısıtmış olmak için 250 derece alt üst fanlı programa ayarlayın. Tezgaha un serperek bir merdane yardımıyla lahmacun hamurunuzu açın. Mümkün olduğu kadar ince yapıda açmaya özen gösterin.
  6. Açmış olduğunuz lavaşların üzerine hazırladığınız harcı iyice yayın, kenarlarının boş kalmamasına özen gösterin.
  7. Yağlı kağıt üzerine yerleştirmiş olduğunuz lahmacunlarınızı fırına yerleştirin.7 ila 10 dakika aralığına pişirin.
  8. Kürek işlevi görecek bir alet yardımıyla lahmacunlarınızın tabanını kontrol edin. Hafif yanık bir görünüm aldığında fırından alabilirsiniz demektir.
YAZAR BİLGİSİ
Birbirinden farklı yemek tarifleri, tatlı tarifleri, binlerce doğal yemek tarifleri, salata tarifleri ve pratik yemek tariflerini sizlere sunmaktan mutluluk duyan bir kişi. Size Yemek Tarifleri
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.