Evde Roka Nasıl Yetiştirilir
Evde Roka Nasıl Yetiştirilir, Salataların olmazsa olmazlarından olan roka bugün sofralarınıza konuk oluyor ancak bu roka tamamen kendi bahçenizden kopup geliyor. Bugün sizlerle paylaşacağımız birkaç basit adımla kendi rokanızı kendiniz üretebileceksiniz. Üstelik bunun için bir bahçeye ihtiyacınız yok, balkonunuzda küçük bir saksıda bile yetiştirmeniz mümkün. Gelin adım adım evde roka nasıl yetiştirilir öğrenelim.
Evde Roka Nasıl Yetiştirilir
Toprak ve saksı seçimi roka bitkisi için, organik maddeler açısından zengin topraklarda daha verimli bir şekilde yetişiyor. Torflu bir toprak tercih etmeniz, roka yetiştirirken verim almanız için daha iyi olacaktır. Saksı seçerken de toprağın nem dengesinin daha kolay sağlanabileceği drenajlı ve tablalı saksıları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Ekim yaparken aralarında boşluk bırakacağınız için, seçeceğiniz saksının uzun ve dikdörtgen olması iyi olacaktır.
Ekim aşamasına gelecek olursak temin edeceğiniz verimli roka tohumları ekimden bir gün önce nemli bir bezin içinde bekletilmelidir. Bu sayede çimlenme hızı artacaktır yaklaşık 24 saat sonra dikkatli bir şekilde nemli bezle ayırdığınız, roka tohumlarınızı içine güzelce toprakla doldurduğunuz saksının üzerine aralarında ikişer santimetre boşluk bırakarak toprağa ekin. Üzerine çok fazla olmayacak şekilde toprak serpiştirip, toprağın üzerine bastırmayın, hemen ardından can suyunu vermeyi de unutmayın.
Sulama konusunda rokanızın sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak için sulama miktarı ve sıklığı önemlidir. Suyu oldukça seven bir bitki olduğundan ötürü rokaya susuz bırakmamalı, her gün düzenli olarak sulama işlemi yapmalısınız. Sulama için zaman dilimi olarak sabah erken saatleri ya da akşam havanın serinlemeye başladığı zaman dilimini tercih edebilirsiniz. Sulama işlemini her gün belirli saatlerde ve aynı miktarda su ile yapmak, bitkinizin alacağınız verim miktarını arttırır. Aynı zamanda bitkinizi sulamak için kullanacağınız suyu musluktan direkt olarak almak yerine, önceden sulama kabında dinlendirmeniz ve dinlendirilmiş suyu sulama için kullanmanız daha olumlu olur.
Ekim ve sulama işlemlerini tamamladınız, ardından akla gelen bir diğer soru ise saksımızı nereye yerleştireceğinizdir. Roka bitkinize doğrudan güneş ışığı almayan yarı gölge ortamlarda yetiştirmenizi tavsiye ederiz. Balkonunuzun ve evlerinizin gölge alanlarının tercih etmeniz yararlı olacaktır. Aynı zamanda roka bitkinizi şiddetli rüzgar ve esintilerden de uzak tutmalısınız. Roka aşırı sıcaklardan hoşlanmayan bir bitkidir.
Bugün sizlerle evde nasıl roka yetiştirileceğini tüm detayları ile paylaştık, taze taze dalından koparılmış rokanızın ve bitki yetiştirmenin keyfini umarız çıkarırsınız.