Hamileliğin 2.Haftasında Annedeki Değişiklikler
Hamileliğin 2.Haftasında Annedeki Değişiklikler, Bu konumuzda hamile kadınların yani annelerin 2. haftasındaki fiziksel ve ruhsal değişimlerden bahsettik. Diğer haftalardan da web sitemiz sayesinde haberdar olabilirsiniz.
Hamileliğin 2.Haftasında Annedeki Değişiklikler
Hamileliğin 2.Haftasında Annedeki Fiziksel Değişimler
Hamilelikte 2. haftada, döllenmiş yumurta annenin yumurtalığından atılmaya başlar. Bu haftalarda hamilelik pek fazla anlaşılmasa bile, vücutta başlayan fiziksel değişimler, hamileliğin belirtilerini vermektedir. İlk iki haftada, artış gösteren hormonların artışı, anne adayının göğüslerinin hassaslaşmasını ve ağrıya sebep verir.
Özellikle göğüs uçlarındaki hassasiyet en büyük fiziksel değişimlerdendir. Vücutta görülen menstruasyon adı verilen döngü bazen göğüs ağrılarına sebep olabilir. Meydana gelen ağrıların beraberinde yaşanan mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, koku hassasiyeti, gebeliğin habercisidir.
İlk haftalarda hareket, beslenme alışkanlıkları gibi konularda oldukça dikkatli olunmalıdır. Bebeğe veya anneye zarar verecek gıdalardan uzak durulmalıdır. Alkol, sigara, gazlı içecekler gibi zararlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bunun yanında bu dönemlerde vitamin gibi ek besin kaynaklarına ihtiyaç duyulur. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı için bu konular ciddi derecede önem taşır.
Hamileliğin 2.Haftasında Annedeki Ruhsal Değişimler
Hamilelik, psikolojik bir kabul etme dönemi gerektirir. Her şeyden önce bebek sahibi olmaya karar verirken, vücudunuz ile birlikte zihniniz, psikolojiniz de kendini buna hazır hissetmeli. Hem hamilelik döneminde yaşanacak değişimlere, hem doğum sonrasında sahip olduğunuz bebeğin sorumluluğuna hazırlıklı olmanız gerekir.
Bu konuların hepsi, psikolojik olarak kabul etmiş, istekli ve hazır hissetmeniz ile alakalı. Bu aşamaları aştıktan sonra, bebeğiniz için endişe duyacağınız zamanlar gelecektir. İlk haftalarda bebeğinizle karşı karşıya olan düşük tehlikesi, sizi bir hayli endişelendirecektir. Sahip olunan bir bebeği kaybetme düşüncesi tabikide bir his değildir. Ancak bu durumun kesinliği yoktur. Bu sadece bir risktir
Büyük bir ihtimalle bebeğiniz sağ salim kucağınıza gelecek. Bu yüzden bu zamanları sıkıntı içinde geçirmenin bir manası yoktur. Aksi takdirde kendinizi kapatacağınız yersiz düşünceler, hiçbir tehlike olmasa bile stres altında geçireceğiniz gebelik, bebeğinizi kaybetmeye neden olabilen istenmeyen durumlara sebep olabilir. Bu nedenle hamileliğinizi öğrendiğiniz andan itibaren ruhsal sağlığınıza oldukça dikkat etmelisiniz.
Olaylara vereceğiniz asabi veya aşırı duygusal tepkileriniz olacaktır. Bu hamileliğin getirdiği zorunlu denebilen bir durumdur. Bu konuda asıl önemli olan, bu tarz durumları takıntı haline getirmeden, geçici olduğunun farkındalığında olarak kısa sürede atlatabilmektir. Ayrıca bu dönemde anne adayının aşermek denilen durumun da ortaya çıkması oldukça olası. Bu bazen vücudun eksik hissettiği besin, vitamin ya da mineral dengesini sağlayabilmek için sinyal verdiği bir durum iken, bazen de sebep gerekmeksizin ortaya çıkabilen bir durumdur.
Her iki durumlarda da dikkat edilmesi gereken konu kilo alımıdır. Hamilelik sırasında kilo almak çok olağan bir durum. Ancak sebebinin psikolojik ya da fiziksel olması fark etmeksizin, bu dönemde alınan aşırı kilo bebeğin sağlık ve gelişimini etkilediği gibi, annenin sağlığını da etkiler ve doğum sırasında zorlanılmasına sebep olur.