Hamileliğin 23.Haftasında Annedeki Değişiklikler

20.10.2021
446
Hamileliğin 23.Haftasında Annedeki Değişiklikler

Hamileliğin 23.Haftasında Annedeki Değişiklikler, Anne adayının hamilelik döneminde bebek taşıması hiç de kolay bir iş değildir. Annenin vücudunun değişmesi, bebeğin gelişmesi ve giderek ağır bir hal alması, annenin beslenmesi ve yapması gereken egzersizler bir yana, bebeği vücutta taşıması ve vücut içerisinde büyütmesi de anne için oldukça zor. Hamileliğin 23. haftasında ağırlaşan bebek ile birlikte annenin vücudu da ağırlaşmaya başlar. Bunun yanında annenin hamilelikte aldığı kilolar ise tam anlamıyla bu evreden sonra belli olmaya başlar.

Hamileliğin 23.Haftasında Annedeki Değişiklikler

Anne adayının bu evrede ayak bilekleri ve ayakları şişmeye başlayacaktır. Gözle görülür ve hissedilir bir şekilde ağırlaştığı gözlenebilir. Hamilelik eğer yaz aylarında yaşanıyorsa anne adayının kan dolaşımı yavaşladığından bacakları ödem tutmaya başlar. Bu evreden sonra ödemleri yüzde yüz engellemenin bir yolu tam anlamıyla yoktur, ödemler hamilelikten sonra geçecektir. Yalnızca anne adayı bacak ağrılarını geçirmek için çok fazla ayakta durmamalı ve bol bol uzatarak bacaklarını dinlendirmelidir. Ağrılarını azaltmanın bir diğer yolu da rahat çoraplar ve ortopedik ayakkabılar giyilmesidir. Bu aynı zamanda anne adayında ödem oluşumunu da azaltacaktır. Eğer anne adayı bacaklarının, ellerinin, gözlerinin ve yüzünün bir anda ve gereğinden fazla şiştiğini hisseder ise hemen doktoruna başvurmalıdır.

Bu evrede ve sonrasında anne adayının gece uyurken veya dinlenirken sağ tarafına daha çok sol tarafına yatması tavsiye edilir. Anne adayı dinlenirken veya yatmadan önce ayaklarını yukarıya doğru kaldırması uzman doktorlar ve tarafınca tavsiye edilir.

Bu zamanlarda anne adayı daha az sıvı tüketmelidir ve artık arada bir yaptığı karbonhidrat barındıran besinlerle kaçamaklarından kesinlikle vazgeçmelidir. Anne vücudu tükettiği her sıvıyı depo ettiği için vücudunda yaşadığı şişliklere de bir o kadar zararlıdır. Doktorun tavsiye ettiği günlük sıvı tüketim miktarını kesinlikle aşmamalı, şekerli sıvılar yerine yeterli düzeyde su içmelidir. Anne adayları sadece bebeğin sağlığını değil kendi sağlığını da düşünmesi gerekir. Unutmamalıdır ki eğer anne zarar görürse bebek de zarar görür, bebek zarar görürse anne de zarar görür.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.