Hamileliğin 30.Haftasında Annedeki Değişiklikler
Hamileliğin 30.Haftasında Annedeki Değişiklikler, Bebeğinizin en çok bu dönemde kilo alacağı için sizin de en fazla kilo alma ihtimaliniz var. Bugüne kadar yaklaşık 9 – 10 kilo almış olmanız muhtemel. Bugünden sonra doğuma kadar daha 4 ile 6 kilo arasında artış yaşayabilirsiniz. Bazı anne adayları hamileliğin tadını çıkarmak adı altında rahatça yemek yiyerek kontrolsüz kilo alımına yönelmektedir.
Hamileliğin 30.Haftasında Annedeki Değişiklikler
Ancak bu durumunuz doğumdan sonra size çatlamış göbek, bacaklarda varis ve selülit, sarkmış bir göbek olarak geri dönecektir. Ayrıca ideal kilolarınızın üzerine çıkıp düzensiz beslenmeniz kesinlikle bebeğinizi iyi beslediğiniz anlamına da gelmemektedir. Onu da fazla beslemenizin zararları bulunmaktadır. Bu duruma oldukça dikkat etmelisiniz. İleriyi düşünerek kendinizi frenlemelisiniz.
Kilo almanız, bebeğinizin büyümesi, sizin özgür hareketlerinizi kısıtlayacaktır. Bu haftadan itibaren hamilelik sürecinin sıkıntılarını yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu haftadan sonra anne adayının uyku sorunları artacak.
Kendinize sürekli rahatlatıcı sözler söyleyin. Bebeğinize en iyi koşullarda kavuşmak için sabırlı olmaya çalışın. Sol tarafınıza yatmanız hem siz değerli anne adayı için hem de bebeğiniz için en uygun pozisyondur. Bu şekilde kalbiniz sol taraftan çok daha rahat bir şekilde kan pompalayacaktır. Siz de daha fazla dinlenebileceksiniz. Kanın daha rahat ve fazla pompalanması demek bebeğe besinlerin daha rahat taşınması demektir. Uyku sorununun yanı sıra anne adayının mide yanmaları ve artan tuvalet ihtiyacı da bu hafta itibariyle kendisini biraz yoracak.
Demir, kalsiyum, protein gibi besinleri de tüketiminiz bu dönemde oldukça önemlidir.
Doğum sürecini doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşup öğrenin ve kendinizi hazırlamaya başlayın.
Karnınız büyüyen bebeğiniz ile birlikte büyüyeceği için sebep olduğu gerginlik daha da çok çatlamalara sebep olacaktır. Bu da kaşıntıya neden olmaktadır. Fakat siz değerli anne adaylarına tavsiyemiz elbette ki kaşımamanız yönünde. Kaşıntıları bir nebze de olsa azaltmak için nemlendirici kullanabilirsiniz.
Banyo yapmanızda hiçbir problem yok. Gönül rahatlığı ile banyonuzu yapabilirsiniz. Sadece dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Bunlardan birincisi, banyo yaparken kullandığınız suyun sıcaklığını iyi ayarlamanız. Bebeğinizin hissedeceğini unutmayın. İkinci dikkat edilmesi gereken şey ise banyo da ayağınızın kaymayacağından emin olmanız. Bir de küvete girmek yerine duş almayı tercih edin.
bu dönemde hem bedensel hem de psikolojik olarak rahatlamaya ihtiyacınız var