Hamsi Nasıl Pişirilir?
Hamsi Nasıl Pişirilir?, Familyasının başta gelen temsilcilerinden birisi olan hamsi, genellikle tropik ve subtropik denizlerin sürüler halinde kıyı kesiminde yaşar. Ortalama boyu 10 ila 18 santim boyunda, yandan basık ve uzun gövdeli bir balıktır. Gündüzleri derin sularda yaşamını sürdüren hamsi, geceleri sahile yakın yerlerde yaşamını sürdürür. Ilık denizlerde yaşamayı tercih eden hamsilerin kış göç yaptıkları sıklıkla görülür.
Hamsiler sadece 4 yıl kadar yaşayabilir. Tam 7 farklı türü bulunur. Hamsi ülkenin en ekonomik ve lezzet açısından güzel sayılabilecek balıklarından biridir. Yumuşak ve lezzetli hamsi ocak ve mart aylarında beslenmek için karaya yaklaşır. Genellikle hamsiler Ekim ve
Nisan arasında avlanılır.
Hamsinin faydalarını bilmiyorsanız, buradan; Hamsinin Faydaları Nelerdir? öğrenebilirsiniz.
Hamsi nasıl pişirilir?
Ülkemizin dört bir tarafında hamsinin kızartması, fırınlaması, buğulama teknikleri ile pişirilir. Fakat sadece Karadeniz bölgesinde kültür haline gelen hamsi çok farklı şekillerde tüketilmektedir. Bunlardan birkaçı ise hamsi çorbası, hamsi mücveri, hamsi salatası, hamsi salamurası, hamsili poğaça, hamsi dolması, hamsi sarma, sebzeli hamsi gibi birbirinden farklı Karadeniz’e ait hamsi tarifleri bulunur. Hamsi kızartıldığında besin değerini yitirir fakat limon sıkılarak tüketildiğinde ise kana karışma oranı artar.
Hamsi Nasıl Temizlenir?
- Bu yazımızda hamsiyi nasıl temizleyebiliriz adım adım öğreneceksiniz. Sizlere verdiğimiz tekniklerle balığınızı yenilebilir yerlerini ziyan etmeyeceksiniz.
- Hamsiyi başı yukarıda kalacak şekilde avucunuza alın. İster el yardımıyla ister bıçak yardımıyla başlarını ayırıp kenara bırakın.
- Gövdesinden kuyruk kısmına doğru işaret parmağınızla gayet nazik bir şekilde bastırıp içeridekileri dışarı çıkarın.
- Eğer kılçığını ayıklayacaksanız hamsi ikiye ayırın. Balığa zarar vermeden nazik bir şekilde kılçığı balıktan ayırın.
- Ayıklama işlemi bittiğinde temizlenmek üzere balıkları tuzlu suda bekletin. Ardından hamsileri sudan geçirin.
- Artık balıklarınız pişmeye hazır. Afiyet olsun
Hamsinin Besin Değeri Nedir?
Ülkemizde en çok tutulan balıklardan birisi de hamsidir. Mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin bir balıktır. Sadece vitamin mineral değil Omega-3 yönünden de çok zengindir. İçerisinde bulunan bazı vitaminler ve mineraller sırasıyla şöyledir:
A vitamini, E vitamini, tiamin, riboflavin, B12, folat, B6 vitamini; mineraller ise iyot, potasyum, selenyum, demir, magnezyum, kalsiyum, çinko ve fosfor bulunur.