İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir

24.01.2021
986
İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir, Hem göze hem de mideye hitap eden İstiridye Mantarı, lezzetiyle son zamanlarda adını çokça duyuran bir mantar türü. Market raflarından pazar tezgahlarına uzanan istiridye mantarı kendine oldukça yer edinmiş ve oldukça ulaşılabilir bir mantar. Soğan ve sarımsakla yakalamış olduğu uyum dillere destan olan istiridye mantarını evinizde de yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Gelin öncelikle bu güzel mantar çeşidi hakkında bilgi sahibi olalım.

İstiridye Mantarı Nedir

Bu lezzetli mantar türü halk arasında kavak mantarı olarak da bilinir. Bilimsel ismi “Pleurotus ostreatus” dur. Bu mantar türünün ilk ortaya çıkışı, Almanya’da I Dünya Savaşı sırasında geçimini sağlamak isteyen halk tarafından ekilmesine uzanır. O zamandan itibaren istiridye mantarının önü yayılmaya başlamış görünüşü sahip olduğu lezzetiyle dünya çapında adını duyurmuş ticari bir besin olarak kabul edilmiştir. Özellikle Kore, Japon, ve Çin mutfaklarında göz ardı edilemeyecek bir yer edinmiştir. İstiridye mantarının kayın mantarı ve yaprak mantarı adıyla da anılıyor olmasının sebebi doğada yetiştiği bölgelerin kayın ve kavak ağaçlarının gövdesi olmasından dolayıdır.

Peki İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir

Yetiştirilmesi oldukça kolay olan bu mantar türünü evinizin mutfağında bile yetiştirmeniz mümkün. Bu mantar doğada kendi kendine yetiştiğinde ağaçların üst kısmında bulunur. Bunun gerekçesi ağacın üst kısımlarında bol oksijen ve nem bulunmasından dolayıdır. Kuzey bölgelerde yetiştirilmesi diğer bölgelere nazaran daha kolay olan mantar türüdür. Yaz sonuna denk gelen kuluçka döneminden sonra Eylül ve Ekim aylarında havaların soğumaya başlamasıyla ağaç gövdelerinde yetişmeye başlar. İstiridye mantarını evinizde yetiştirmeye karar verdiyseniz. Büyük marketlerde hazır olarak bulunan kitlerden alabilir ve uygun koşulları sağlayabileceğiniz bir mekanda birkaç sulama işleminin ardından mantarlarınızı hasat edebilirsiniz.

İstiridye Mantarı Yetiştirmek İçin Gerekli Olan Malzemeler:

  • 10 kilogram ağaç talaşı
  • 250 gram misel
  • Mantar tohumu
  • Battal boy kalın çöp poşeti

İşte uygulamanız gereken adımlar;

  1. Talaşı çöp poşetinin tabanına yayılacak şekilde dökün. Islattıktan sonra üzerine misel denilen tohumları ekleyin.
  2. Üzerine bu sefer bir önceki tabakaya nazaran daha ince bir tabaka alın, talaş koyup nemlendirdikten sonra tekrar tohuma su serpin.
  3. Aynı adımlamaları tekrarlayarak tüm poşeti doldurduktan sonra ağzını güzelce bağlayın. Eğer mümkünse poşetinizi balkonda 20 gün kadar hiçbir şekilde temas etmeden bekletin bekleme süresinin sonuna geldiğinizde poşetin yan taraflarını jilet yardımı ile küçük kesikler açın.
  4. Aradan geçen 10 günün sonunda mantarlarınız boy göstermeye başlayacaktır mantarları topladıktan sonra kesiklere su serpme işlemi uygulayın ve 3 ayın sonunda kitinizi yenileyin.

Bir diğer yetiştirme yöntemi olarak istiridye mantarınızı kütükte yetiştirebilirsiniz

Bunun için yeterli ebatlarda bir kütük bulmanız gerekecek özellikle kayın ve kavak ağacından elde edilmiş kütükler daha iyi verim almanızı sağlayacaktır. Küçük orman köylerinden ya da odun satan yerlerden temin edebilirsiniz.

Ebat olarak ortalama 35 santimetre uzunluğuna sahip ve çapı 20 santim civarlarında olan bir kütük yeterlidir kütüğün üzerine belirli bir aralıkla 5 santim derinliğinde ulaşan delikler açın yeni kesilmiş Bir ağaçtan elde edilmiş  kütüğün nemi  mantarlarınız için  yeterli olacaktır ancak küstüğünüz kuruysa nemlenmesi için suda bekletmelisiniz.

Açmış olduğunuz deliklere istiridye mantarın uzun saman çöpüne sarılmış tohumlarını yerleştirin ortalama 20 gün kadar bekleme süresinin ardından çıkmış olan mantarlarınızı toplayabilirsiniz

YAZAR BİLGİSİ
Birbirinden farklı yemek tarifleri, tatlı tarifleri, binlerce doğal yemek tarifleri, salata tarifleri ve pratik yemek tariflerini sizlere sunmaktan mutluluk duyan bir kişi. Size Yemek Tarifleri
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.