Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır

23.01.2021
834
Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır, Bakımı en kolay yapılan bitkilerden birisi Kaktüstür. Radrasyonu emebilmesi ve son zamanlarda çıkan dikensiz kaktüs nedeniyle popülerleşip, insanların sıklıkla tercih ettiği bir bitkidir. Çöl bitkisi olması nedeniyle zorlu şartlara adapte olabilir. Diğer bitki türlerine göre zor bir bakımı yoktur fakat yine de kaktüs bakımı hakkında bilmeniz gereken birkaç şey olduğunu düşünüyoruz.

Büyük ihtimalle, kaktüsünüzü küçük bir kap veya saksının içerisinde alıp eve geldiniz. Kaktüsünüze uygun bir ortam yaratmanız gerekir. Saksı seçiminden başlayıp sizlere gübrelemeye kadar bilgiler vereceğiz. Eğer bir kağıt-kalem alıp not almak isterseniz, kağıt-kalem almayı unutmayın.

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır

Kaktüs için saksı seçimi nasıl olmalıdır:

En başta aldığınız kaktüsü, kaptan veya saksıdan çıkarmanız ve aldığınız kaptan büyük ama ortalamaya göre küçük bir saksıya yerleştirmeniz gerekiyor. Saksının alt kısmının delikli ve alt tablasının olması çok önemli. Saksı seçimini drenajlı (delikli), alt tablası ile birlikte almanız varsa o şekilde kullanmanızı öneririz. Suyu sevmeyen bir bitkidir kaktüs, yani suyun deliklerden aşağıya akması ve kaktüs köklerinin çürümemesi çok önemli.

Kaktüs için saksı seçimi ve Kaktüs toprak değişimi nasıl olur:

Kaktüsünüz büyüdükçe ve ilk aldığınızda kaktüsünüzün değişmesi gerekecek. Toprak değişimi ve saksı seçimi konusunda bilmeniz gereken çok şey var. Kullanılacak olan saksının en alt kısmına çakıl taşları yerleştirilmelidir. Fazla gelen suyun kaktüs köklerine zarar vermemesi için, saksı tabanına çakıl taşları yerleştirmek çok önemlidir.

Toprak seçiminde en önemli olan şey, çiçek toprağı karışımı ve kalın kum karışımından oluşan kaktüs toprağı, kullanmanız. Bu toprağı nasıl kullanacağım sorusuna ise;

Saksı boyunun 2/3 ünü dolduracak şekilde çakıl taşlarının üzerine kaktüs toprağı yerleştirilir. Yerleştirilirken önemli olan şey toprağın üzerine çok fazla basmamanızdır. Sağlam bir eldiven alın, en önemli olan şey kendinize ve kaktüsünüze zarar vermeden kaktüsünüzü eski saksısından çıkarıp yenisine yerleştirmeniz. Üzerine bastırmadan toprak örtün, kaktüslerde can suyu olarak bilinen işlem dakikasında yapılmaz 1-2 gün sonrasında yapılır.

Kaktüs nasıl sulanır:

Kaktüs sularken en önemli şeylerden birisi, saksının altındaki alt tablası eğer su ile doluysa, boşaltın. Kaktüs toprağını parmağınızla kontrol edin, toprağın içinin de kuruluğundan emin olduğunuzda sulama yapabilirsiniz. Eğer toprak hala nemliyse sulama yapmanızı gerektirecek bir durum yoktur. Toprak kuruduysa, sulamanız gerekir. Sulama yaparken kaktüsün gövde kısmına gelmemesine dikkat etmelisiniz. Sadece toprağa gelecek şekilde sulamanız gerekiyor, ince uçlu bir sulama kabı almanızı öneririz.

Kaktüs için sıcaklık, ışık ve nem:

Kaktüs güneş almayı, sıcağı sever. Evin en güneş alan yerine yerleştirmenizi öneririz. Pencerenize veya balkonlarınıza yerleştireceğiniz kaktüslerin öğlen güneş ışıklarına maruz kalmamasına dikkat edin. Öğle saati haricinde güneş ışınlarınızın kaktüsünüze bir zarar verebileceğini sanmıyoruz. 40 dereceye kadar kaktüsler sağlıklı bir şekilde büyüyebilir. Bu sıcaklığın üzerinde ise gelişimi durur fakat yaşamına devam edebilir. 10 gibi derecelere düştüğünde, kaktüsleriniz için tehlikeli bir durum söz konusudur. Kaktüsler nemden hoşlanmaz, kaktüsler mutfak gibi nemli yerlerde yetiştirilmemelidir. Nemli yerlerde yetiştirildiği taktirde çürüme yapabilir, hastalıklara yakalanabilir.

Kaktüse gübreleme nasıl yapılır:

İlkbahar aylarında piyasalarda bulabileceğiniz, “çiçek coşturucu” adlı özel ürünle beslenebilir. Kaktüsleri diğer bitkiler gibi hayvan gübresiyle gübreleyemezsiniz. Hayvan gübreleri kaktüsü çürütür ve ölmesine sebebiyet verir. İlkbahar haricindeki mevsimlerde yapacağınız gübrelemelerden istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.

Kaktüs çürümesine engel olmak istiyorsanız bu yazımızı inceleyin: Kaktüs çürümesi nasıl önlenir

 

 

YAZAR BİLGİSİ
Birbirinden farklı yemek tarifleri, tatlı tarifleri, binlerce doğal yemek tarifleri, salata tarifleri ve pratik yemek tariflerini sizlere sunmaktan mutluluk duyan bir kişi. Size Yemek Tarifleri
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.