Karidesin Faydaları ve Zararları

07.02.2021
1.908
Karidesin Faydaları ve Zararları

Karidesin Faydaları ve Zararları, Eklem bacaklılar sınıfındadır. Boyu 5 ila 15 santimetre arasında gidip gelmektedir. Yaklaşık olarak 6 santimetredir. İnce, uzun bir vücuda sahiptir. Kabukla örtülüdür, kabuğu karbonat ve kalsiyumdan meydana gelmiştir. Eti çok lezzetlidir. Çok fazla pişirme yöntemi vardır. Düşük kalorili bir besindir bu yüzden sıklıkla tercih edilir. Soğuk denizlerde yaşamaktadır. Grupları kalabalıktır fakat kendi türleri ile yaşamaktadırlar. Dünya çapında bilinen türleri, Akdeniz karidesidir. Çil ve oluklu karides gibi türleri de vardır. Bilimsel adı Penaeus kerathurus olarak biliniyor. 2000’den fazla karides çeşidinin varlığı biliniyor.

Karidesi nasıl pişireceğinizi bilmiyorsanız. Buradan, ” Karides nasıl pişirilir?” öğrenebilirsiniz.

Karidesin Faydaları ve Zararları

İlk önce faydaları olmak üzere karidesin faydaları ve zararlarını gelin birlikte inceleyelim.

Karidesin Faydaları Nelerdir?

  • Karides protein içeren bir deniz mamulüdür. Aynı zamanda düşük kaloridir. Bu yüzden sıklıkla tercih edilmektedir. Yaklaşık olarak 1 porsiyon karides, 100 kalori olabilmektedir.
  • Kilo kontrolünü sağlar diyebiliriz. İçeriğinde bulunan çinko sayesinde, leptin hormonu salgılanır. Bu hormon ise yağ yakımı, enerji ve iştah gibi durumları kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
  • Çinko eksikliğinde saç dökülmeler görülmektedir. Karidesin içeriğinde çinko bulunmaktadır. Bu sayede saç dökülmelerini yavaşlatır diyebiliriz.
  • Beyin sağlığına faydalı bir besindir. Demir deposu bir besindir. Hücrelere oksijen ve vücutta kan akışına yardımcı olur.
  • Yüksek selenyum kaynağıdır. Selenyum kanser ile mücadelede en büyük rol oynayan mineraldir. Düzenli bir şekilde karides tüketmek kansere yakalanma riskinizi düşürecektir.
  • Yüksek miktarda iyot içermektedir. Bu sayede tiroid bezleri düzgün çalışacaktır. Düzgün çalışmasının sonucunda, kilo kontrolünü yani istenmeyen kilolar almamanızı sağlayacaktır.
  • Karoten içerdiği için cilt kırışıklığına, yaşlanmasına engel olmaktadır. Cilt sağlığına katkıda bulunduğu için karides tercih edilebilir bir besin olmaktadır.
  • B12 vitamini, Omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir, hafızaya iyi geleceğini söyleyebiliriz.
  • Karides, D vitamini içermektedir. Diş ve kemik sağlığına yararlıdır. Diş sağlığı için tüketilmesi önerilmektedir.
  • Selenyum maddesi içerdiği için, kanser gibi hastalıklara karşı çok etkili bir besindir. Kanser tedavisi gören kişilerin, sağlıklı beslenmesi gerektiği de bir gerçek. Karides tüketmeniz sağlık açısından iyi olacaktır.

Karidesin Zararları Nelerdir, Karides Zararlı Mıdır?

Karides size direkt olmasa bile dolaylı yoldan zarar verebilir. Fakat bu karidesin kaynaklı değildir, fazla tüketmenizden dolayıdır. Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi karidesin fazlası da zararlıdır. Alerjik etkilere neden olabilir. Karides tüketmeden önce küçük porsiyon halinde tüketmenizi önermekteyiz. Eğer alerjik bir reaksiyon ile karşılaşmazsanız normal bir şekilde tüketmeye devam edebilirsiniz. Hamile kadınlara, anne karnındaki bebeğe zararı dokunabilir. Kabuklu deniz ürünleri zararlı bakteri barındırabilir. Bu yüzden hamilelik döneminde karides dahil, kabuklu deniz ürünlerinin tüketilmesi önerilmemektedir.

Kızartılmış şekilde karides tüketmemelisiniz. Tüm yararlı mineraller ve enzimler kaybedecektir. Fazla protein içermesinden dolayı, aşırı tüketim sonucu böbrek ve karaciğerinizde yüklenmelere sebep olabilir. Potasyum, sodyum, fosfor bakımından zengin bir besindir. Kolestrol içeriği yüksektir. Böbrek veya karaciğer rahatsızlığınız varsa doktorunuza danıştıktan sonra tüketmeye uygunsanız tüketmeniz doğru tüketim olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
Birbirinden farklı yemek tarifleri, tatlı tarifleri, binlerce doğal yemek tarifleri, salata tarifleri ve pratik yemek tariflerini sizlere sunmaktan mutluluk duyan bir kişi. Size Yemek Tarifleri
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.