Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?
Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?, Keçi insanlığın çok eski zamanlarından beri sütünden yararlanılan bir hayvandır. Bu küçükbaş hayvan doğa da evcil ve yabani olarak bulunur ve sütünden elde edilen keçi peyniri oldukça faydalıdır. Keçiler göçebe toplumlardan günümüze dek evcilleştirilmişlerdir. Keçi sütü oldukça besleyici olmasının yanı sıra az yağlıdır. Keçiler, yıllık ortalama olarak neredeyse 1 ton gibi bir süt verimine sahiplerdir. Keçilerin sütünden yoğurt, peynir gibi süt ürünleri üretilmektedir. Ülkemiz dünyada keçi sütü üretiminde ikinci sıradadır ve bu sütün büyük kısmı peynir üretimi için değerlendirilmektedir. Zengin besin değeriyle keçi peyniri kolesterol hastaları ve çocuklar için oldukça lezzetli bir besin kaynağıdır.
Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?
Keçi peyniri çiğ olarak alınan keçi sütünden üretilmektedir. İçinde bulunan zararlı maddeleri ve mikro organizmaları yok etmek için 70 dereceye varan sıcaklıklara ulaştırılarak kaynatılır. Soğumaya bırakılmış olan süte ise seyretilmiş peynir mayası ilave edilmektedir. Mayalama süreci başlayan peynirin oluşturduğu pıhtılar toplanır ve belirli boyutlarda kesilir. Toplanan bu parçalar süzüldükten sonra suyunu ayrıştırmak için presleme işlemine maruz bırakılır. Süzülmüş olan peynir salamura işlemine maruz bırakılır. Peynirin sertliği tuz miktarının düşmesine bağlıdır. Bu nedenle dilediğiniz zaman salamuradan çıkartıp tüketebilirsiniz. Aynı zamanda bu peynirden geriye kalan peynir altı suyu keçi loru yapımında kullanılmaktadır.
Keçi Peyniri Nerelerde Kullanılmaktadır?
Türkler geçmişte göçebe bir yaşam tarzını benimsediklerinden ötürü, keçi peyniri Türk mutfağında oldukça sevilen bir besindir. Tıpkı, Ezine civil ve otlu peynir gibi yer alabilecek keçi peyniri aynı zamanda gözleme, börek, poğaça benzeri hamur işlerine konulmaktadır. Ege mutfağında da sevilerek tüketilen keçi peyniri çeşitli otlarla beraber omlet ve krep yapımında kullanılır. Hellim peyniri ile benzer şekilde keçi peynirini de yumurta ve galeta ununa bulayıp çeşitli mevsim yeşilliklerinin yanında baharatlanıp, karıştırılıp salataların içerisinde tüketilebilmektedir.