Kolza Yağı Nelerde Kullanılır?
Kolza Yağı Nelerde Kullanılır?, Ülkemize girişi, 2. Dünya Savaşına dayanan kolza bitkisinin ilk üretimi Trakya bölgesinde olmuştur. Kolza bitkisi güncel olarak ülkemizde Güney Marmara, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Ege, Çukurova bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bakla ile benzer yapıda olan kolza tohumu bir çeşit kapsül içerisinde bulunmaktadır. Koyu kahverengi ve siyah arasında bir renge sahip olan bu tohumlar 3-7 gram ağırlığa sahiptirler. Bu tohumlardan elde edilen kolza tohumu yağı oldukça açık bir renge sahiptir.
Bir önceki yazımızda kolza yağının faydaları ve zararlarından bahsetmiştik. Eğer hala yazımıza göz atmadıysanız buradan okuyabilirsiniz.
Aynı zamanda tatsız ve kokusuzdur. Tarımının oldukça kolay ve zahmetsiz olması kolza bitkisinden elde edilen yağı diğer yağ türlerine kıyasla daha ekonomik kılar. Haydi gelin bu kolza yağı nelerde kullanıyormuş hep beraber bakalım.
Kolza Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir? merak ediyorsanız buradan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kolza Yağı Nelerde Kullanılır?
Kullanım alanı oldukça geniş olan kolza yağı başta gıda sanayi olmak üzere, kozmetik sanayisine dek birçok alanda yer edinmiştir. Bu yağ gıda sanayisinde, konserve ürünlerde, ekmeklerde, margarinlerde ve işlenmiş hazır gıdalarda da yüksek oranda kullanılmaktadır. Protein bakımından oldukça zengin olan küspesi hayvan yemi olarak ta tercih edilmektedir.
Kolza yağının tüketimi soğuk olarak yapılmaktadır. Bunun sebebi içerisinde, bulunan doymamış yağ asitleri yüksek sıcaklığa maruz kaldığında zararlı maddeler ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeplerden dolayı kolza yağının kızartmalarda kullanılması insan sağlığı için zararlıdır. Sos, salatalar, mezeler için kullanılması da yararlı olacaktır. Bunların yanı sıra vernik, bioyakıt, sentetik lastik, böcek ilaçları, sabun, gazete mürekkebi, mum ve ruj gibi üretiminde kullanılmaktadır.
Avrupa birliği tarafından bu yağın kullanımı, biyolojik dizel yağı elde etmek içindir. Yeni üretilmiş olan arabalarda, bu yağdan üretilmiş dizeller kolaylıkla kullanılabilmekteyken, eski model arabalarda hortum ve conta değişimleri sonrasında kullanılabilmektedir.