Küflü Peynirin Zararları Nelerdir?
Küflü Peynirin Zararları Nelerdir?, Peynirler farklı hazırlanma yöntemleri ve çeşitleri, aromaları ile birbirinden ayrılmaktadır. Küflü peynir bu peynir türlerinden birisidir ve peynir tüketicileri tarafından sevilerek tüketilmektedir. Kendine has bir aroması ve faydaları vardır.
Küflü Peynirin Zararları Nelerdir?
Sağlığa olan faydaları bulunsa da yapım aşamasında dikkatsizlikler yapılırsa sağlığı tehdit edebilmektedir. Üretilirken hijyene çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Steril olmayan ve sağlıksız ortamlarda üretilmekte olan küflü peynirlerde kanserojen etkinin ortaya çıkabileceği uzmanlar tarafından söylenmektedir. Bu endişenin asıl sebebi küflenme aşamasında peynire başka zararlı küflerin bulaşmasıdır. Sağlığa olan bu risklerinden uzak durmak için küflü peynir seçilirken üzerindeki küfün yeşil renkli olmasına dikkat edilmelidir. Küfünün renginin yeşil olan peynirlerin içerisinde vücut için zararlı olan alfa-toksin adlı bileşen bulunmamaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise krem peynir, ricotta, brie, süzme peynir, camembert benzeri olan peynirlerin küflü versiyonları tercih edilmemelidir.
Küflü Peynirin Çeşitleri Nelerdir?
Rokfor peyniri, küflü peynir kategorisinde öne çıkan peynir çeşitlerinden birisidir. Anavatanı, Fransa olan Rokfor kokusu ile popülerlik kazanmıştır. Bu peynir çavdar ve buğday ununun yanında sirkeyle hazırlanmakta ve tam 1,5 ay kadar mahzenlerin içerisinde küflenmek üzere bırakılır. Bu aşamadan sonra küflü peynir tüketilmeye hazır olur. Bunun haricinde adlarını duyuran diğer küflü peynirler parmesan, asiago, gorgonzola, blue cheese, colby ve cheddar peynirleridir. Ülkemizde ise Mersin, Erzurum, Sivas bölgelerinde küflü peynir bulabilmek mümkündür.
Küflü Peynir Nerelerde Kullanılır?
Küflü peynir gerek aroması gerek kokusuyla sevenlerine hitap etmektedir. Birçok yemeğin içerisinde tercih edilmesinin yanı sıra, kahvaltılık olarak tüketilebilmektedir. Küflü peynirleri makarna, salata, soslar ve şarabın yanında servis edilecek tabaklarda kullanabilirsiniz.