Orfoz Balığının Faydaları Nelerdir?
Orfoz Balığının Faydaları Nelerdir?, Levrek ile uzaktan akraba olan Orfoz balığı, Hani türünde yer alır. Orfozun faydalarını öğrendiğinizde, orfoz artık sizin gözde balığınız olacak. Akdeniz ve Ege denizinde bulabileceğiniz Orfoz balığının soyu tehlikede Türkiye kıyılarında Orfoz avlama yasağı uygulanmaktadır. Tehlikeden kurtulana kadar, avlamanızı ve tüketmenizi kesinlikle önermiyoruz.
Balıkçı tezgahlarında çok sık göremeyeceğiniz Orfoz, 40 belki 60 kiloya kadar ulaşabilmektedir. Ege ve Akdeniz’in güney sularında bulunur. Atlas okyanusunun ise her iki kıtasında bulunabilmektedir. Çok ama çok nadir olarak Ege denizinde de görülebilir. Orfoz balığı 50-60 yıl yaşayabilen çok özel bir balıktır. Söylentilere göre yaşadığı yıl boyunca kilo alır. Yöresel isimleri, “Arap”, “Kara”, “Taş Hanisi” gibi isimleri varken, bilimsel adı ise, Epinephelus marginatustur. Orfoz balığının farklı türleri bulunabilmektedir.
Orfoz balığı kayalık bölgeleri seven bir balıktır. Büyük bir kafası, dikenli yüzgeçleri vardır. Desenli derisi vardır, bu sayede çok iyi bir şekilde kamuflaj olabilir. Tehlike sezdiği zaman kayaların altına açmış olduğu yerlere gizlenir. Küçük orfozlar 25-95 metre derinlikleri tercih ederken, büyük orfozlar ise 55-290 metre arasında yaşar. Yalnız yaşayan orfozlar aslında çift cinsiyetlidir. Küçük balıkların, üremesi ve büyümesi için kayaların altına açtığı oyukları elverişli bölgeler olarak tanımlar. Yumuşakçalar ve kabuklular ile beslenir. Orfozlar hayatına dişi olarak başlayıp, cinsel olgunluğa erişene kadar dişi olarak kalır. 18 yaşına basan Orfozların cinsel organları kadın iken, yok olarak erkeğe dönüşür. Hayatını yitirene kadar erkek olarak kalır.
Orfoz balığını nasıl pişireceğinizi bilmiyorsanız. Buradan, ” Orfoz balığı nasıl pişirilir?” öğrenebilirsiniz.
Orfoz Balığının Faydaları Nelerdir?
- Orfoz balığının kolesterol miktarı oldukça yoğundur. Tüketirken kolesterole dikkat edilmesi, çok fazla tüketilmemesi yani aşırıya kaçılmaması gerekir. Özellikle ama özellikle kolesterol hastalarının bu balığı tüketirken çok dikkatli olması eğer imkanı varsa tüketmemesi gerekir.
- Orfoz mineral açısından oldukça zengindir. Etinde kalsiyum, potasyum, çinko, demir gibi mineraller oldukça zengindir.
- Orfoz balığı yoğun bir protein kaynağıdır. Orkinos yani ton balığı kadar yoğun olmasa da Omega-3 yağ asitleri barındırır.
- Orfoz balığını mevsiminde tüketmeniz çok önemlidir. İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik erimesine karşı olan kemik yapısına destek verir.
- Orfoz balığı, vitamin bakımından oldukça zengin bir balıktır. B12, B6, B3, B2, B1 ve A vitaminleri yoğun bir şekilde bulunur.
Orfoz Yasağı: Orfoz balığı ağa takılırsa denize bırakılması gerekir. Orfoz yasağı tüm Akdeniz ve Avrupa kıyılarında dikkatli ve etkili bir şekilde uygulanır. Orfoz balığı avlanması kolay bir balıktır. Kesinlikle avlanmamalıdır. Avlanması yasaklanmış bir balıktır.