Otlu Peynir Nasıl Tüketilir?
Otlu Peynir Nasıl Tüketilir?, Otlu peynir ülkemizde Van yöresine özgü bir peynirdir. Keçi veya inek sütünden yapılmakla beraber ilk baharda dağdan toplanmış olan neredeyse 25 farklı şifalı otla hazırlanmaktadır. Bu peynirin içerisinde en çok tercih edilen şifalı otlar sirimo, heliz, sirik ve mende’dir. Diğer peynirlere nazaran daha özel bir aromaya sahip olan otlu peynir içerisindeki şifalı otlar sayesinde uzun süre saklanabilmektedir. Ülkemizde, Doğu Anadolu’da Bitlis, Siirt, Van, Erzurum şehirlerinde üretimi yaygındır. Ancak otlu peynir en çok Van’da üretilen ve kendine has bir aroması, lezzeti bulunan çeşidiyle bilinmektedir.
Otlu Peynir Nasıl Tüketilir?
Bu peynir başta ara öğünler olmak üzere kahvaltılarda da sevilerek tüketilmekte olan bir peynir çeşididir. İçerisinde bulunan onlarca şifalı otun aromasını taşıyan otlu peynir genellikle sade olarak yenir. Özellikle lavaş ekmeğin yanında severek tüketilmektedir. Sos yapılırken veya yemeklerin içerisinde tercih edilen bir peynir çeşidi değildir. Kahvaltılık ekmeklerin içerisine eklenebilen otlu peynir, kahvaltıda omletin üzerine rendelenebilmektedir.
Otlu Peynir Nasıl Saklanır?
Bu peynir her mevsim bulunamayan peynirlerden olduğu için civil peyniriyle benzer bir şekilde kilo olarak satın alınmaktadır. Geleneksel yöntemler yardımıyla saklanarak raf ömrü uzatılmaktadır. Tuzlu suda salamurası yapılmış olan otlu peynir 2-3 ay kadar saklanabilmektedir. Farklı peynir çeşitleriyle beraber özel kapların içerisine bastırılıp kuru tuzlama denilen yöntemle muhafaza edilebilmektedir. Eğer saklama aşamasında bu yöntem tercih edilecekse yanında farklı peynirler bulunmaktadır. Bu peyniri ışık almayan bir ortamda muhafaza etmeli ve toprağa gömerek saklamalısınız. Marketlerde bulabileceğiniz ve çeşitli gramajlara sahip küçük paketlerde satılan otlu peyniri ise ambalajının içerisinde muhafaza edip buzdolabının içerisinde saklamanız gerekmektedir.