Sakatat Nasıl Pişirilir?

05.03.2022
375
Sakatat Nasıl Pişirilir?

Sakatat Nasıl Pişirilir?, Sakatat, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kaslarından elde edilen bütün etlerin haricinde kalan ciğer başta olmak üzere böbrek, işkembe gibi kısımlarına; kuyruk, ayak, baş gibi kasaplık olmayan bölgelerini verilen isimdir. Türk mutfağında yeri büyük olan sakatat dünya mutfağının da sevilen lezzetlerinden birisidir. Uzak Doğu Mutfağı başta olmak üzere Yunan, Fransız ve İtalyan ve İspanyol mutfağında da yaygın olarak tüketilir. Kendine has lezzetinin yanı sıra içerisinde barındırdığı mineral, vitamin, protein miktarıyla da oldukça faydalıdır.

Sakatat Nasıl Pişirilir?

Tüm sakatat cinsleri Türk mutfağında sote, söğüş, yahni, dolma, ızgara şeklinde tüketilir. Yahni şeklinde tüketilen sakatatlar, dana böbreği, yürek, ciğer ve işkembedir. Izgaraya uygun olan sakatat çeşitleri ise, ciğer, dalak ve billurdur. Una bulanıp, yağda kızartılan arnavut ciğeri olarak anılan yemek ve meze çeşidi de ünlüdür. Özellikle ciğer kebabı Urfa ve Antep’te popülerdir. En yaygın kullanılan sakatat işkembedir. Söğüş olarak tüketilmesinin yanı sıra şirden, çorba, damar ve tuzlama olarak ta tüketilmektedir. Aynı zamanda haşlanan işkembenin güveci de meşhurdur. Yahnisinin yanı sıra nohutla hazırlanan işkembe yemeği de meşhurdur. Adını çok duyduğumuz kokoreç kuzudan elde edilen ince bağırsak ile yapılır. Izgara kokoreç, domates ve biber eşliğinde tavasının yapılması da ünlüdür. Kalın bağırsak kısmıyla da mumbar yapılmasıyla bilinir. Kelle, hayvanın baş derisinin yüzülmesiyle elde edilir. Bolca kekik eşliğinde söğüş yapılarak yenir.

YAZAR BİLGİSİ
Birbirinden farklı yemek tarifleri, tatlı tarifleri, binlerce doğal yemek tarifleri, salata tarifleri ve pratik yemek tariflerini sizlere sunmaktan mutluluk duyan bir kişi. Size Yemek Tarifleri
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.