Sardalya Balığının Faydaları ve Zararları
Sardalya Balığının Faydaları ve Zararları, Sardalya balığı, hamsigiller familyasından gelmektedir. Gümüş renginde, küçük kemikli ve pullu bir balıktır. Uzun bir balık cinsidir, 18-25 cm boyuna kadar uzayabilir. Bütün ılık denizlerde yaşadığı biliniyor fakat Akdeniz ve Atlas Okyanusuna özgü bir balık olarak tanımlanabilir. Sardalya balığını ülkemizde, Ege ve Akdeniz’de bol miktarda bulabiliriz. Karadeniz’de tam anlamıyla bulunabilir diyemeyiz fakat az miktarda da olsa bulunmaktadır. Sardalya lezzetli bir balıktır. Ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Türkiye’de önem verildiği kadar diğer ülkelerde de önem verildiği bilinmektedir. Genellikle yumurtadan çıkan balıklarla veya planktonlarla beslenmektedir. Fakat büyük balıklar için bir avdır. Genellikle ateş balığı olarak bilinmekte, fakat küçük sardalya balıklarına papalina denir. Göçebe bir balıktır. Sürü halinde gezer. Balıkçıklar tarafından mercan, sinarit, çipura, orfoz gibi balıkları yakalamak için genellikle sardalya kullanılmaktadır.
Sardalya balığını nasıl pişireceğinizi bilmiyorsanız. Buradan, “Sardalya balığı nasıl pişirilir?” öğrenebilirsiniz.
Sardalya Balığının Faydaları ve Zararları
Sardalyanın Faydaları Nelerdir
- Bakır, çinko, demir en önemlisi Omega-3 kaynağıdır. İşte sardalya balığının faydaları:
- Protein açısından çok zengin bir balıktır. 85 gram sardalya da 23 gram protein bulunmaktadır.
- Vitamin açısından B12, D vitamini, mineraller açısından kalsiyum ve selenyum bakımından zengindir. Kemik sağlığını korumaktan görevli olan kalsiyumu sardalya da bulabiliriz. 217 mg kalsiyum, 56 gram sardalya da bulunmaktadır.
- Yağ asitleri ve yüksek protein sayesinde, uzun süre tok tutar. Bu sayede kilo vermekte, kilo korumada oldukça yardımcıdır.
- İçerisinde bulunan Omega-3 sayesinde, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Selenyum kaynağı diyebiliriz sardalyaya, Selenyum serbest radikaller ve antioksidan özelliği sayesinde çok faydası vardır.
Sardalya Zararlı Mıdır?, Sardalyanın Zararları Nelerdir?
Sardalya, zararları ve yan etkileri en az olan balıklardan birisidir. Aşırı sardalya tüketirseniz, istenmeyen sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Yüksek pürin içermektedir. Vücut yapı taşının içerisindeki RNA ve DNA yapılarıdır. Vücutta ürik asit yükselmesinin sebebi pürinin olduğunu göstermektedir. Böbrek hastaları ve gut hastaları için sıkıntılı bir durum. Dikkatli tüketmenizi öneririz.
Civa oranı en az balıklardan birisi olarak bilinir. Son yıllarda çevre kirliliği sebebiyle, cıva oranı yükselebilir. Çok fazla sardalya tüketmezseniz, civa zehirlenmemesi yaşamamanız büyük bir ihtimaldir. Sardalya bazı kişilere alerjik reaksiyon gösterebilir. İçerisinde bulunan, triptamin, serotonin, histamin, tiramin gibi bileşenler alerjik reaksiyona sebebiyet verebilir. Nabız yükselmesi, bağırsak kası sıkışması, kan damarlarında sıkışma, baş ağrısı ve hipertansiyon gibi reaksiyonlara sebep olur.