Susamın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

06.06.2021
1.038
Susamın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Susamın Faydaları ve Zararları Nelerdir?, Susam, Pedeliaceae familyasından gelmektedir. 50-300 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Tohumlarından ise yağ elde edilmektedir. Afrika anayurdu olarak bilinmekte fakat uzun zamanlardan bu yana susamın tarımı yapılmaktadır. Beyaz ve pembe renkte çiçek veren susamın, kapsül şeklinde meyveleri bulunmaktadır. Yapraklarının kenarları düz veya dilimde şekildedir. Susam üretimi denildiğinde ise aklımıza gelebilecek ülkeler; Çin, Hindistan, Meksika, Sudan ve Venezuela’dır. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege, Marmara ve Güney Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde en çok susam üretilen şehir ise Gaziantep olarak bilinmektedir.

Susamın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bu yazımızda hem susamın faydaları hem de susamın zararlarını konu alacağız, umarım yazımızı beğenirsiniz.

Susamın Faydaları Nelerdir?

  • A, C ve E vitamini yönünden zengin susam; potasyum, kalsiyum, magnezyum aynı zamanda bol miktarda demir bulunmaktadır.
  • Karaciğer ve göz sağlığı için çok büyük önem taşıyan mineral ve vitaminler bulunmaktadır.
  • Düzenli bir şekilde susam tüketilir ise kolorektal kanser ve kolorektal tümör oluşumunu engellediği bilinmektedir.
  • Demir eksikliğinin neden olduğu yorgunluk ve halsizliği giderip, kansızlık tedavisine yardımcı olmaktadır.
  • Glikoz miktarını düzenler, diyabeti önlemektedir.
  • Kötü kolasterol seviyesini iyileştirip, kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu susam tohumlarının bileşimindeki yağlar sayesinde korumaktadır.
  • Kemik ve diş sağlığı üzerinde iyi bir kalsiyum kaynağı olduğu için büyük bir etkisi bulunmaktadır.
  • Haşhaş gibi bol miktarda lif içermektedir. Kabızlığı iyileştirmekte yardımı bulunur, sindirim sistemine katkısı bulunmaktadır.

Susamın Zararları Nelerdir?

Yoğun miktarda yağ içeren susam, kilo almak gibi birçok soruna neden olabilmektedir. Herhangi bir hastalık nedeni ile ilaç kullanan kişilerin düzenli olarak susam tüketebilmesi için mutlaka bir uzmana danışmalıdır. Susam bazı kişilerde alerjiye neden olabilmektedir. Aşırı tüketim sonucu deri döküntüsü, baş dönmesi, tansiyon gibi yan etkilere neden olabilmektedir. Ciltte yağ üretimini tetiklemesinden dolayı bazı ciltlerde sivilceye neden olabilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
Birbirinden farklı yemek tarifleri, tatlı tarifleri, binlerce doğal yemek tarifleri, salata tarifleri ve pratik yemek tariflerini sizlere sunmaktan mutluluk duyan bir kişi. Size Yemek Tarifleri
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.