Tarçının Faydaları Nelerdir
Tarçının Faydaları Nelerdir, Kokusu veher türlü tatlıya kattığı kendine has aroması ile çok sevilen tarçın, aslında bundan çok daha fazlası. “cinnamon” isimli ağacın iç kabuklarından üretilen tarçının kullanımı insanlığın geçmişine kadar uzanmaktadır. Gerek çay, gerek baharat, gerek çeşitli kürler yapılarak çokça tüketilen tarçın birçok faydaya da sahiptir. Vücut direncini arttırıp mantar enfeksiyonlarını tedavi etmesine kadar özellikleri mevcuttur.
Tarçın hikayesi tarçın ağaçlarının saplarının kesilmesi ile başlar, iç kabuk kısmı daha sonra çıkarılır ve odunsu kısımlar ayrılır. Bu odunsu kısımlar kurutulduğunda tarçın çubukları adıyla bilinen rulolar halinde kıvrılan şeritler oluşturulur. Çubuk halinde tüketilmesinin yanı sıra bu çubuklar öğütülüp tarçın tozu elde edilebilir. Tarçının kendine has kokusu, tadı “sinnamaldehit” denilen çok yüksek olan yağlı kısmından ötürüdür. Yapılan bazı araştırmalar doğrultusunda, bilim adamları tarçınların metabolizma ve sağlık üstündeki olumlu etkilerinin çoğunun bu bileşiğin eseri olduğunu belirtmekte.
Tarçının Faydaları Nelerdir
- İçerisinde bulunan antioksidanlar, hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilirken antienflamatuar etkilere de sahiptir. Enflamasyon olayı insan sağlığı için çok önemlidir. Çünkü vücudunuzun enfeksiyonlara karşı savaşması ve doku onarımına büyük yardımı dokunmaktadır. Aynı zamanda kronik hale gelen iltihaplanmalar içinde tarçın kullanılabilmektedir. Tarçın baharatının antioksidanların güçlü antienflamatuar özelliklere sahip olduğunu bilinmekte.
- Kalp dostu olan tarçın, kalp hastalığı için bir takım önemli risk faktörlerine iyi gelmektedir. Dünyada en yaygın erken ölüm nedenlerinden olan kalp hastalıkları riski, tarçın sayesinde azaltılabilir.
- Tip 2 diyabetli insanlar üzerinde yapılan bir deney, günde 1 gram yaklaşık yarım çay kaşığı kadar tarçının, kan belirteçleri üstünde olumlu etkileri bulunduğunu göstermektedir. Kötü kolesterol, toplam kolesterol trigliserit düzeylerinin düşmesini sağlarken, iyi kolesterol sabit kalmaktadır.
- Tarçının kan şekerini düşürücü etkisi vardır. İnsülin direnci üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Bunun yanında tarçın kan şekerini başka mekanizma türleri ile de düşerebilmektedir. Bir takım araştırmalar, yemekten sonra tarçının kan dolaşımına girmiş olan glikoz miktarını azalttığını göstermektedir. Öte yandan tarçındaki bir bileşik, insülini taklit edip hücreler üzerinde olumlu etki sağlayabilir. Tarçın genel olarak diyabete karşı etkilere sahiptir.