Zargana Balığının Faydaları ve Zararları
Zargana Balığının Faydaları ve Zararları, Diğer adıyla sargan olarak bilinen zargana, ülkemizde genellikle Karadeniz bölgesinde görülmektedir. Uskumrugiller ailesinden olarak kabul edilen fakat, Belondiae ailesine ait olan bir balıktır. Karadeniz bölgesinde ise sargan olarak adlandırılır, sargan adı ise Rusçadan gelmektedir. Genellikle gümüş, mavi renklerinde olur. Fakat nadiren de görülse sırtı yeşil olan zarganalar vardır. Gagayı andıran uzun buruna sahiptirler. Üst ve alt çenelerinde keskin olarak tanımlanabilecek dişleri vardır. Zargana balıkları 15-20 yıl kadar yaşayabilmektedir. Genellikle 60-70 cm’ye kadar boyları uzayabilir. Nadiren 100cm olan zargana balığı görebilirsiniz. Zargana balıklarının büyük düşmanı olarak nitelendirebileceğimiz düşmanı ise, görünüş bakımından neredeyse aynı olan kılıç balığıdır. Kılıç ve zargana balıkları birbirleri ile karşılaştığında birbirlerine zarar verirler. İğne burunlu bu balık su yüzeyine sıçrayarak çıkabilir. Bu sayede su yüzeyindeki balıklardan beslenebilir. Çok hızlı bir balıktır.
Zargana balığını nasıl pişireceğinizi bilmiyorsanız. Buradan, ” Zargana balığı nasıl pişirilir?” öğrenebilirsiniz.
Zargana hakkında bu kadar bilgi sahibi olduğunuza göre gelin bakalım faydaları nelermiş;
Zargana Balığının Faydaları ve Zararları
Zargana Balığının Faydaları
- Zargana balığı aklımıza geldiğinde, içerisindeki fosfor ile birlikte gelir. Fosforun faydasına ise şu şekilde örnek verebiliriz.
- Fosfor göz sağlığı, aynı zamanda kemikler için çok faydalıdır.
- Fosfor, çocuklarda büyüme evresinde ihtiyaç duyulan protein sentezine sahiptir.
- Böbrek faaliyetlerini düzenlemektedir.
- Kalp atımının düzene girmesine yardımcı olur.
- Vücut için sağlıklı olan özel yağ asitleri bütün balıklarda olduğu gibi zarganada da bulunmaktadır.
Zargana Balığının Zararları
Normal bir şekilde tüketilen zargananın henüz saptanmış bir zararı yoktur. Uzmanlara göre aşırı tüketimi sonucunda istenmeyen zararlar ortaya çıkabilir. Normal düzeyde tüketilen zargana herhangi bir zarar vermez.